Onze eerste 'recht van de visser vis'

Zoals bekend is Pintafish momenteel verplicht om langs de visveiling om haar vis te bestellen. Een onduidelijke wetgeving en verschillende interpretaties maakten dat we niet anders konden dan de veiling inschakelen.
Met Pintafish willen we het 'veilen' uitsluiten. Het spel wordt naar de visser toe niet correct gespeeld. In de documentaire 'Fish&Run 2' wordt dit uitvoerig aangetoond.
De vissers waar we momenteel van kopen hebben allen verregaande inspanningen geleverd op het vlak van verduurzaming van hun schepen.

Net over de grens met Nederland in Tholen woont de vissersfamilie Job en Miranda Bout.
Onze visser Job Bout kreeg de opdracht om voor ons een op voorhand bepaalde hoeveelheid 'Harder' op te vissen.
Niets wat eetbaar is en in het net zit mag terug gegooid worden. Met deze bijvangsten zullen we onze seizoenspakketten aanmaken. Deze seizoenspakketten zijn dan ook de achileshiel van het Pintafish project. Ze zijn bijzonder prijsvriendelijk en brengen de verbruiker in contact met heerlijke ongekende vissoorten.

In de traditionele handel brengt de visser zoveel mogelijk vis aan de wal. Dit tot groot jolijt van de enkele grote aankopers, want die kunnen naar hartelust inspelen op de prijs, er is toch teveel vis. Daarna wordt het overschot via een opkoopregeling vernietigd.
Via een ingewikkelde en moeilijk te kontroleren wetgeving wil Europa het vernietigen of terug gooien van vis verbieden. Bij Pintafish willen we enkel uit de zee halen wat besteld is, niets meer. Als de zee ons wat extra bijvangst wil geven dan zullen we dat respectvol aannemen en niet onbeschoft terug gooien. Dat doe je als beleefde mens toch ook niet als je van iemand een cadeautje krijgt.

Job vist met de 'zege netten' op onze bestelde 'Harder'. Deze netten beroeren de bodem niet en de mazen hebben een doormeter van 10cm. Kleine vissen kunnen dus gemakkelijk ontsnappen.
Om met de 'zege' te vissen moet je over heel wat vakmanschap beschikken. Job komt uit een geslacht van kustvissers waar hij deze kunst met de paplepel ingegoten kreeg. Als Job erin slaagt om dit beroep rendabel te houden dan is zijn opvolger al klaar. Ook bij Pintafish is de opvolging verzekerd als we rendabel kunnen worden.

Ons logistiek systeem van seizoenspakketten en diepvriesbeheer werkt nu al 1.5 jaar en heeft als doel om alle vangst te valoriseren en niets te vernietigen. Met Job en Miranda Bout is er een prijsafspraak gemaakt die voor de visser rendabel is. We werken aan hetzefde doel en dus is deze afspraak redelijk. We zijn dan ook bijzonder trots dat deze eerste levering een feit is. Voor ons is dit een mijlpaal!

Volgens goede bronnen zullen we nog tal van probelemen tegen komen als we dit systeem willen veralgemenen. Het doel van Pintafish is een 'micro economie' te doen werken met consumenten, vissers en verwerkers die een duurzame visserij leefbaar willen maken. Alleen sta je nergens.

Jan, Wout en Wim